Фермите за домашни любимци отвътре

Фермите за кучета и котки (Puppy mills) не са нещо ново. Съществуват вече повече от десетилетие. Продължават да процъвтяват, разчитайки на незнанието и неинформираността на купувачите, които са омагьосани от сладките муцунки в магазините и прекрасните снимки в сайтовете за домашни любимци.

Но зад красивата фасада на зоомагазина, зад снимките на кученца и котенца на зелени полянки и диванчета или обявите във вестниците, там често се крият нещастници, дошли от ферми за кучета.

Тези кучета и котки, които се ползват само за разплод, живеят в шокиращо лоши условия.

Целият живот на тези животни, третирани само като стока, протича в клетки, отглеждани с години без контакт с хора, без човешко отношение и ласка, без никаква надежда един ден да станат част от едно истинско семейство. Те получават малко или никакви ветеринарни грижи. Те нямат меки постелки, не се лекуват, нямат играчки.

След като тяхната възможност да се размножават спадне или поради заболяване стане невъзможна, тези животни се убиват, изоставят или продават на друга ферма.

Годишното производство на подобни ферми е стотици хиляди кучета и котки, повечето от които със сериозни здравословни и поведенчески проблеми.

Тези стотици хиляди животни биват разпращани из зоомагазините из страната, много от тях се продават чрез обяви във вестниците или интернет сайтове и често са придружени от фалшиви гаранции. „Ние не продаваме животни от ферми, животните са отгледани у дома, социализирани, отгледани с човешка ласка и внимание.”

Тези лъжи целят да заблудят лековерния купувач (или поне онези, които изобщо се интересуват от къде идва техния бъдещ любимец), който да приеме малкото същество в дома си, като по този начин подпомага продължаването на дейността на фермите за кучета и котки.

Фермите за животни са бизнес, чиито единствен интерес е печалбата, а не благоденствието на животните.

Законите са само на книга. Изисквания към развъждащите домашни любимци и магазините за животни са или минимални или изобщо липсват. Написани са така, че е лесно да се заобикалят. Само една от възможностите е да се продават директно на купувача, като така се спестяват и данъци, наличие и плащане на лицензи или просто да се избегне достъпа на правоохранителните органи. При липсата на инспектори и минимални глоби никак не е трудно да останеш в бизнеса.

Имаме нужда от вашата помощ

В други страни съществуват организации, които да разследват и показват жестоката действителност около индустрията, използваща животните само за разплод и продажби. Тези организации лобират за прилагането на съществуващите закони и добавянето на допълнителни клаузи за налагане на по-високи глоби на нарушителите.

У нас на този етап най-важно е образоването на потенциалните купувачи за многото причини, поради които да избягват купуването на домашни любимци от ферми и зоомагазини.

И вие можете да помогнете, като разпространите информцията и образовате хората, които не знаят истината.



Източник: stoppuppymills.org

На страницата можете да видите видео и повече снимки.




И ОЩЕ:



Фермите за кучета (puppy mill) са места, къето с лекота се размножават кучета за продажба. Има хиляди заводи по света, които произвеждат милиони кучета. За съжаление голяма част от тези фабирики са проверени и лицензирани, въпреки че са известни с мръсотията си и наблъсканите и болни животни които произвежат. Много от кучетата страдат от недохранване и лошия живот. Обикновено живеят целогодишно навън, при крайно високи температури през лятото и ниски – през зимата. Развъждането на котки е в по-малък мащаб, но при сходни условия.

Животът във фабриката

Фермите обикновено се състоят от малки,открити клетки, направени от дървен материал и тел или каси. Те са тесни и мръсни. Животните имат всевъзможни болести – очите им са пълни с гной, козината им е в екскременти. Много от кучетата страдат от недохранване и от неблагоприятните атмосферни условия. Краката на кучетата често пропадат в дупките на мрежите, което им причинява допълнителни страдания и наранявания.
Както собствениците на магазини, така и собствениците на тези ферми пестят пари, като намаляват разходите за храна, добър подслон и ветеринарни грижи. Животните получват долнопробна храна, ако изобщо има – минимални ветеринарни грижи, лоши условия за живот. Всичко това, съчетано с инбрийдинга (кръстосване на близкородствени животни), който често се практикува, води до производство на животни с аномалии и генетични заболявания.
Тъй като те са малтретирани, вместо социализирани с хора по време на този важен период на развитието си, те често са плахи, агресивни, без никакви хигиенни навици, което ги прави неподходящи домашни любимци.

„Кучки носачки” (“Brood Bitches”)

Кучките, които се отглеждат във фермите се наричат „кучки носачки”. Те са недохранени и получават минимални ветеринарни грижи, въпреки, че са постоянно бременни. Взимат кученцата им често, преди дори да са отбити, поради което кученцата не знаят как да се хранят сами и умират от глад. На около шест-седем години, когато тези кучки вече не могат да раждат се убиват.

Транспортиране и продажба

На четири до осем седмици кученцата се взимат от своите майки и се продават на прекупвачи или директно на борси и зоомагазини, за продажба на дребно.
За да стигнат до тях, те се наблъскват в клетки и се транспортират. Често те нямат храна и вода, нямат вентилация и голяма част от тях умират по пътя.
Онези, които не успеят да се продадат, се връщат във фермите или се продават на лаборатории за изследания.



Проблемът с магазините за домашни любимци


•Почти всички животни продавани в зоомагазините идват от ферми. Купуването на животно от магазин е не само подкрепа на жестокостите във фермите. Това е и отнемане на дом за всички нежелани и изхвърлени животни, от които милиони биват убити всяка година.
•В резултат на инбрийдинг и плачевните условия, в които се размножават, фермите за кучета произвеждат животни със сериозони здравословни проблеми, които обикновено водят до огромни разходи по лечението им за купувачите.
•В магазините кученцата не се социализират и не общуват с хора и себеподобни, в резултат на което развиват поведенчески проблеми, които съвсем не ги правят подходящи домашни любимци.
•В магазините няма обратна връзка с купувачите и не се проверяват дали са подходящи за стопани. По този начин животните могат да попаднат при потенциално неподходящи и безотговорни собственици.
•В зоомагазините се отнасят по най-безскрупулен начин с непродадените животни. Бивши служители са докладвали за намерени от тях животни уморени от глад или оставени да умрат от студ.
•Хлебарките и гризачите могат да бъдат преносители на болести и зарази в зоомагазините.
•При натъпкването на много животни на едно място (например при птиците) се стресират животните и започват да се бият.

Заболявания, които най-често се наблюдават при кучетата от ферми
•Глухота
•Епилепсия
•Катаракта
•Очни лезии
•Дегенерация на ретината
•Глаукома
•Дисплазия
•Забавено развитие
•Личностни разстройства, като прекалената агресия
•Изкълчвания
•Болести по зъбите
•Тумори на млечните жлези



Факти от форума на дог.бг:


В момента се боря с един такъв звяр. Акащо-пикаещ. Джак-ръсел на 8 месеца. Кучето не само няма елементарни навици, но и има направо противоестествени прояви. Като например да пишка/ака на мястото, на което до преди малко е спяло (включ. кучешко легло, нашия диван, леглото ни). Това в кучешката психика не е нормално. Кучето има инстинкт да пази леговището си чисто.
Това е резултат от липсата на възпитание и никакъв контрол. [b]Освен това предполагам, че кучето е купено от магазин. По-скоро съм сигурна на 100 процента. Само ми е интересно колко време е прекарало там, ще попитам.[/b] Докато са затворени в аквариумите и имат единствената възможност да вършат физиологичните си нужди на същото място, на което ще легнат после - инстинктите се притъпяват и да цапаш се превръща в навик. Поредния минус за куче от борса/зоомагазин.
Но все пак всичко това е преодолимо - трябва желание, после информация и после търпение и време.

М да, познах. Днес разбрах - кучето е купено от магазин, на възраст 5 месеца, което е много. А поведението му е резултат от толкова дълго седене в клетка/аквариум. Освен това е била и тоталано асоциална в началото, не е искала изобщо да стъпи, камо ли да ходи по земята. Умирала е от ужас при всяко излизане, независимо, че са я носили на ръце.
Тъжно.




Законът

Законите рядко се изпълняват в селските райони, където се намират повечето куче-ферми. В САЩ отговорно за извършване на проверките е Министверството на земеделието, за да се гарантира, че се спазва Закона за защита на животните, но тези проверки се извършват непостоянно. Когато се открият нарушения, фермата има право да продължи да работи, докато отстранява тези нарушения. Често нарушителите отказват повторна проверка. Тези ферми запазват лицензите си въпреки това.


* В Бългагария няма специфични изисквания за зоомагазините, а проверки по фермите за животни не се извършват. Изискванията за подобни обекти, според Закона за ветеринарномедицинската дейност и Закона за защита на животните не се спазват и грубо се пренебрегват. Също така голяма част от кучетата и котките се внасят от съседни държави. (бел. преводача)


Как можете да помогнете

•Осиновете животно от приют или спасено от доброволци.
•Никога не купувайте от магазин.
•Не пазарувайте никакви стоки от магазини, в които се продават животни.
•Пишете протестни писма и жалби при забелязнаи от вас нарушения на законите в зоомагазините – за жестоко отношение и злоупотреби. Приложете снимки, ако е възможно.
•Напишете писма до редакторите на вестниците и други медии, за ужасите във фермите за домашни любимци.
•Направете и разпространявайте брошури за свръхпопулацията на домашни животни извън зоомагазините.
•Образовайте другите за всичко това, което вие вече знаете.

Оригиналния текст и снимки можете да видите тук.







И малко от българския опит, който не е изобщо по-различен:


Здравейте на всички " dog lovers"!

Посетих един " развъдник" за всякакви породи кучета...Какво да ви кажа.Може би някои от вас са ходили на такова място, а може би дори сам да има нещо като развъдник, но това, което видях на това място ме потресе от всякъде. Очите ми се насълзяват само като се сетя...Представлява една малка барака, която беше единственото закрито място но там живееха само бременните и съвсем малки кученца, а всички останали бяха навързани на двора всяко на веригата си, и всяко си имаше за "къщичка" един варел сложен на земята за да може животинчето да влиза в него когато му стане студено...Мястото се надушваше от далеч, има кучки, които от две години живеят вързани и спят във варел, просто са от бебета там и варелът е може би единствената къща в която някога са влизали...Божичко, отново ще се разцивря.....Кучетата се хранят само с мокър хляб, а за бременните се полагат и малко по-вече грижи. Животните си обръщат купичките с вода и , ако собственикът на "развъдника" не отиде или не види , че някое е без вода, то кучето ще си стои жадно докато го забележат. Акат и спят на едно място, а всички кучешки фенове знаем , че кучетата са чисти и горди животинки даващи мило и драго за малко внимание и обич от наша страна. Ами, мястото наистина е депресиращо и за хора като мен (които наистина обичат кучетата) и за самите кученца. Както беше казал някой погоре, тези развъдници са точно като онези фабрики за кокошки...УЖАС!!! ХОРА УЖАС!!!!
Породите, които видях там бяха най-вече тези които най-много се търсят в момента и които по-бързо биха се продали, а именно
Хъскита (най-вече синеоки), голдъни, кокери ( златисти естествено) , стардфорширски териер само един , унгарска визла (една женска), американски кокери, и едно сладко бебенце Jack Russel terier, което лично мен ме впечатли най-много тъй като не е много популярна тая порода все още в БГ, а на мен ми е една от любимите. Другото , което също ме впечатли беше, че това освен "развъдник", играело ролята и на хотел за кучета!!!! Вие представяте ли си???Наистина имаше две кучета, чиито собственици ги бяха оставили там на хотел за известно време две от тях бяха златисти ритривъри и тази унгарската визла беше на хотел. Лошото обаче е , че техните собственици отдавна не си били плащали за хотела и май тези кучета ще станат част от гадният "развъдник"
Цение на голдъните бяха м/у 500-600лева, без те да са татуирани и без да са клубни (мисля, че татуиран беше само един , доста депресиран красавец, който се криеше във варела си всеки път щом го доближа, а и отказваше да се храни). За малките бебета смея да твърдя, че се полагаха всички необходими грижи, но те не виждат дневна светлина и това е много лошо. Повечето кучета са внесени от Унгария, Словакия и се изнасят масово за турция (особено кокерите), другите са по повечето варненски зоомагазини, или се продават, чрез обяви. Знам, със сигурност, че в същата вилна зона има още едно такова място за по-големите и не до там комерсиални кучета (кавказки овчарки, немски и т.н.), където , ако съдя по техния собственик (с него също се запознах) условията ще са дори още по- лоши от там където ходих.
Въпросният господин, собственик на " развъдника" , абсолютно всеки ден пуска обяви във Варненският в-к " Позвънете" на раздел "обяви варна" рубрика " животни" , там ще видите неговите обяви, които излизат всеки ден.
Най-гадното е, че собствениците на Зоо магазините дори поущряват тези концлагери, като непрекъснато изкупуват от тях,малките кученца. Купуват дори от дядовците на село, които заплождат овчарки и ротвайлери, а после ги продават за по 40-50 лева парчето. " Фермерът" при една от нашите срещи ми обясни, че вече конкуренцията от селата била толкова голяма, че зоо магазините дори и от него не искали да купуват. Смятам , че кучешките ферми са доста мащабен проблем, който все още не е до там разгласен.
Най-гадното е, че когато закупиш куче или коте от магазина, а после се оплачеш, че килограмите които е достигнало не са колкото трябва или, че космената му покривка не е каквато би трябвало да бъде, те с насмешка ти казват " Ами, не си го гледал както трябва, sorry" . Това не се е случвало с мен , а с познат, който на скоро си купи ротваилер, не съм познавач на породата но кучето му няма много допирни точки с истинските представители на тази порода. Също така познавам и едно момче от село, което редовно запложда каракачанката си и продава кученцата, чрез в-к " Позвънете" , абе супер тъпотия!!!!! Ще откача!!!



Здравейте! Аз пак се ядосвам и пак ще пиша. Както казаха преди малко кученцата в зоомагазините идвали от домашни развъдчици,ама за жалост не е така. Както казах и по-рано имам зоомагазин, в който няма кучета,но имам познати,които ги зареждат. Скоро ме навиваха,че е много голяма далавера да продавам кучета, много съм щала да печеля!!! Точно този мой познат докарва кучета. Сега ще ви кажа как става: Качва се един търговец и пътува до Чехия-най-често;отива в тъй-наречените развъдници,където по-запознатите знаят какви са условията; взима двеста кучета за да има повече,защото половината ще умрат;качват ги в кашони по 20 кучета в багажника на някой автобус,без храна и вода разбирасе и ги докарва в България,където след това ги разпределя по зоомагазините за жалост! МОГА САМО ДА КАЖА,ЧЕ ТОВА Е НАЙ-ОТВРАТИТЕЛНОТО НЕЩО НА СВЕТА!!!


Ферма

Купуват ги Унгария и Словакия на килограм и после продават на такива като Вас.Възмутена съм ,защото за разлика от доста хора в форума ,аз лично ходих в Словакия и видях с очите си:
КРАВАРНИК ,от тези които ги има и тук само че с кравите.Вътре от двете страни където бяха кравите ,те сложиха мрежа и разделиха краварник на секции,пак от мрежата.Вътре метър на метър една дървена скаричка на височина от бетонен под 15-20 см.Мен уж ме водиха там да покажат развъдник,когато доближих ме с колата до краварника ,аз видях как някакви мъже облечени като строителни работници в скъсани дрехи носят дърва в краварника ,бях учудена и попитах ,крави ли ще гледаме? Влязох вътре и щах да припадна от вонята.В началото на краварника те сложиха една печка на дърва и в нея вариха една помия от свински кожи и лой.После разбрах от още едни хора ,че в Словакия всички такива куче ферми хранят с такава помия кучета.Да забравих да раскажа ,че вътре бяха наблискани какви ли не породи и беше много студено ,кучета трепериха от студ,краварника не се отопляваше.

След това ме водиха в още един "развъдник", това не беше краварник ,а една къща,при самото влизане вътре пак видях иусетих миризмата на свинска мърша която готвят за кучета.Занимавам се с мопсове и исках да видя техните кучета.Показаха ми една бремена женска ,толкова дребна ,че се оплаших за нея как ще роди и ги попитах как могат да пускат такива кучета в разплод? На което той ми отговори , цитирам: Много добра майка,ражада по 8.

Отидох в Словакия с уговорка ,че ще ми покажат развъдниците.Видях и преживях УЖАС.

Взето от форума на dog.bg.

3 коментара:

цени унищожаване на хлебарки каза...

Ужасни истории за тези ферми. Нямах си и представа, че живеят чак в такива ужасни условия. Иначе се предполага, че в зоо магазините има хлебарки, може само да се молиш да няма мишки и плъхове. Да си вземеш 5 месечно куче от магазин не си е работа. Отгледала съм поне 3 кучета до сега и знам, че трябва да се започне с възпитанието от 2-3 месеца най-късно та до 6-8 месеца вече знае, че трябва да ходи до тоалетна навън.

Илияна каза...

Здравейте, страхотен материал! Продължавайте да споделяте вдъхновяващи публикации, а аз всеки ден ще Ви посещавам и чета! Поздрави


Блог за вдъхновяващи неща



SEO копирайтинг

Nevy каза...


Ехааа .... Страхотен сайт... 🥗 Обожавам да чета такива блогове! Разтоварват ме, от гадните новини по телевизора... Благодаря за полезната инфомация! Желая Ви успех и здраве!
👨‍🍳 Gladen - кулинарна мрежа за гладници 😋