Избор на малкото кученце - защо и как ?


И така, вие вече сте решили да си купите кученце и пред вас стои въпроса - откъде и как да изберем бъдещия член на семейството?

Може, разбира се, да си купите вестник и да прочетете обявите за продажба, както и да влезете в интернет и да разгледате. Но преди да предприемете каквито и да е действия или решения, трябва да си отговорите на един основен въпрос - защо и с каква цел искате да имате куче ?

Търсите просто домашен любимец или искате да посещавате киноложки изложби, или може би планирате не само посещения, но и искате да се занимавате в бъдеще с развъждане на вашата любима порода ? Трябва да знаете, че от вашето искане зависи един от главните моменти при покупката - цената на кученцето. Перспектовно кученце от отлични родители, с възможна шоу кариера или кученце от доказани добри производители струват повече, отколкото домашен любимец без родословие.
Ако планирате да имате куче, с което да участвате на изложби, то е необходимо да знаете, че не всички ръзвъдчици разбират качеството на своето потомство и могат да ви продадат за много пари съвсем посредствено куче.

Как да избегнете това и да получите това, което искате ?

Да купите куче за удоволствие на себе си и своето семейство е по лесно. Разгледайте обявите, разпитайте вашите познати, информирайте се за цените. При всички случаи избягвайте зоомагазините, зооборсите и продажба на пазара.
Най добре е да разгледате и да посетите дома на хората надвечер, да видите майката, да разпитате за бащата. Хубаво е да видите и двамата родители. Не очаквайте кученцата да имат родословия, в този случай вие избирате домашен любимец, а не куче, еталон на породата. Най важния избор е един - и майката и бащата да бъдат здрави ! При посещението си в дома на хората обърнете внимание при какви условия живеят кучетата.Ако в дома има силен мирис, много кучета, животните са в недобра кондиция, изглеждат зле и недохранени,с липса на козина, или живеят в някакъв тъмен килер или тясна клетка - не избирайте кученце от такива хора.

Преди всичко добрия собственик ще ви помоли да си събуете обувките. Малките кученца са податливи на различни инфекциозни заболявания, които вие можете да пренесете. При добрия човек, който обича своето куче, всичко е чисто, включително и мястото, където са малките. Кученцата трябва да са чисти, без следи от кал, по очите не трябва да има гурели или сълзи, аналното отверстие също трябва да бъде чисто. Малките кученца са активни и любознателни, те без притеснение отиват при всеки, подвижни и любопитни. Но ако вие сте дошли след хранене, в момента на спокоен детски сън, не очаквайте те да почнат да играят, възможно е да са сънени и да ви игнорират. Затова преди да отидите да ги видите, попитайте кога се хранят и изберете най подходящото време за посещение. Добре е да отидете по рано, преди хранене, за да видите поведението им и как те ядат - дали с апетит,с желание или вяло, с нежелание. Ако те не искат да се хранят нормално, това е трябва да е повод за притеснение при вас.
Обърнете внимание на движенията им. Те трябва да са свободни, кученцата да пристъпват нормално, не трябва да куцат или да държат постоянно вдигнато някое от крачетата си.
Мама трябва да изглежда добре, нахранена и здрава. Не трябва да проявява излишна агресия или да е страхлива. Възможно е в момента на вашето идване да се притесни и да погледна на вашето посещение не добре, но добре гледаното куче си личи - то е чисто, жизнерадостно, отнася се добре с стопаните си, има им доверие.

Ако купувате куче с родословие, развъдчика с удоволствие ще ви разкаже за своето куче, ще ви покаже родословието и ще получите информация за бащата, както и възможност да го видите. Добросъвестния ръзвъдчик ще ви даде ветеринарния паспорт на кученцето с нанесените ваксини, ще получите информация за електронния чип, ако кученцата са чипирани. Попитайте с каква храна са хранени малките, дали на родителите са правени изследвания при връзката и какви. Съвестния развъдчик с удоволствие ще ви разкаже всичко това, ще ви обясни как да се грижите първите дни, ще ви помога с съвети през цялато време на израстването на кученцето.

Помнете, че не всяко куче с родословие е елитен представител на своята порода. Избора на куче "шоу клас" има свойте нюанси.
Преди избора прочетете стандарта на породата, разгледайте снимки на кучета шампиони от тази порода в интернет или киноложки списания, каталози. Почти задължително е да посетите няколко киноложки изложби, за да добиете представа кои и какви кучета побеждават, кои кучета ви харесват на вас най много. Информирайте се от възможно най много източници, преди да вземете окончателното решение.
При разговор с развъдчика задължително поискайте оригинала на родословието на родителите. Изказвания от типа - "то не е в нас, не зная къде е" е причина да имате нодоверие в човека срещу вас. Задължително се информирайте за предците на избраното от вас кученце. Нека развъдчика ви покаже снимки, обърнете внимание на титлите и произхода на предците на вашето кученце. Поискайте да ви разкажат за изложбените постижения на родителите, не само в страната, а и в чужбина. Поискайте дипломите, интересувайте се от съдиите, които са съдили кучето, тяхната националност и авторитет. Изисквайте да видите оценителните листа, прочетете ги, поискайте да видите шампионските сертификати, ако има такива. Обърнете особено внимание на кучетата в родословието на избранато кученце, родителите на кученца "шоу клас" обикновенно имат предшественици, победители на големи международни изложби или на специализирани изложби за породата. Потърсете информация за тях.

Задавайте колкото се може повече въпроси - вие имате право на това. Разпитайте за състоянието на породата в света, за водещите кръвни линии, за техните достойнства и недостатъци. Развъдчика, който цели високи достижения, има високи постижения. Задължително поискайте да видите на живо други кучета, негово производство, интересувайте се дали майката на вашето кученце е имала предишни връзки, вижте кучетата, интересувайте се и от техните оценки на изложби. Питайте за възможни недостатъци, добрия ръзвъдчик няма да ги скрие от вас, той ще ви разказва за породата с часове, ще каже недостатъците и предимствата и ще остави вие да вземете решението. Събирайте информация, но проверявайте рекламата и казаното.



Източник: dog.bg


Малко от българският опит или "как се мами купувач", който е видял майката само на снимка. Оказва се, че снимката е взета произволно от интернет.

Към края на октомври реших да подаря за РД на приятелката ми английски булдог, за който тя отдавна си мечтаеше. Започнах да звъня на де що телефон намерих... По това време развъдниците които намерих нямаха бебета или точно се бяха родили, та дори не се стигна до конкретен разговор и продължих с останалите обяви. С какви ли не хора говорих, много от тях разказваха за техни бебета, други признаваха че внасят кучета, но така и не намерих някой, с който да си направя среща и да видя бебето. Най накрая намерих жена от пловдив, която каза че са и се родили бебета преди два месеца и се съгласи след третото обаждане да прати снимки на бебетата и на майката ( прилагам ги по долу - "майката" явно е нейна, за бебетата четете надолу) започнах да пробвам да се уговорим за среща в Пловдив където да ги видя. Тя все увърташе нещо или не ми вдигаше, но накрая си направихме среща, която тя в последния момент отложи с час и аз, след като имах време в Пловдив, реших да разгледам зоомагазините там. Супер късмет се оказа, че в първия имаше две сладки бебета булдог, които собственика каза че е внесъл съвсем наскоро. Попита ме дали аз не съм прекупвача който помолил да ги донесе в магазина, казах му че не съм и му споделих за срещата която имам. Той просто ми каза да внимавам и ми даде цена 1200лв. На срещата жената беше довела мъжа си, детето (за достоверност предполагам) и двете бебета, които ми се сториха същите. 10 мин ми разказва какви ли не реалистични истории за раждането, къде ги гледали, как мъжа и вече искал да ги продават и какво ли още не, наистина почти повярвах и не бях сигурен дали са същите. След като цената от 1400 ми се стори висока, предвид другата която получих им казах, че отивам в един магазин и ако размислят за цената да ми звъннат. Те казаха, че не падат под 1400, но след 10 мин ми звъннаха по телефона и казаха, че намалят на 1200. Отказах им, върнах се в магазина точно навреме за да ги видя отдалече как връщат бебетата. Напсувах всички наум, но това беше последния шанс да се сдобия с бебе навреме и купих едното от бебетата от магазина. Продавача наужким или не се ядоса, че продавали неговите кучета, но така и не разбрах чии са бебетата.


Взето то dog.bg.

Няма коментари: