Съвети при избор на домашен любимец


Първата стъпка, която трябва да направите, преди да си вземете домашен любимец е да си отговорите на някои въпроси.
Защо искате куче или коте? Можете ли да си го позволите? Дали сте готови да се грижите за него, през целия му живот?
Ако сте преценили, че сте готови, следвайте тези съвети при купуването на домашен любимец. Така ще се сдобиете със здраво, добре социализирано куче/коте и от която покупка няма да пострадат вашите емоции и вашият портфейл.
С две думи – вземете си приятел, който не идва от ферма за домашни любимци (puppy mill).1. Помислете за осиновяване. Осиновяването, вместо купуване е най-сигурния начин да се помогне за спирането на фермите за кучета. За да намерите идеалния любимец ще трябва да избирате според вашия характер и начин на живот. В приютите за животни, дори по улиците има десетки кучета, които търсят своите домове.
Има и много хора, които са спасили животинче от улицата, погрижили са се за неговото здраве и социализация, след което му търсят дом.

Подобни обяви и адреси на приютите в България можете да намерите на адрес:

bezdom.info
dailapa.dog.bg

2. Намерете отговорен селекционер.
Истинските селекционери осигуряват здравословна и любяща среда за своите приятели.
В България борсите за домашни любимци започнаха да наричат себе си „развъдници”, спекулирайки с думата и на практика лъжейки купувачите. Истинските развъдчици членуват в клубове, имат иградено име и реноме. Също така са малко развъднците,които се занимават с повече от 3-4 породи. Повечето борси за животни ще ви предложат домашен любимец от която и да е порода. След направената от вас заявка те се свързват с ферми за животни и доставят от там вашия приятел.
Никога не купувйте куче/коте, без да можете да видите неговите родители.


Как да изберем развъдчик?
Тези съвети могат да се приложат при избора на всяка порода.


Повече информация можете да намерите във форума на дог.бг.

3. Не се заблуждавайте от уверенията в зоомагазините.
Независимо от това, което ще ви кажат, те продават животни, доставени от фермите за домашни любимци.

В зоомагазините : "Нашите кученца идват от селекционери, а не от ферми."
Разбираме, че думата „селекционер” или „развъдчик” не е запазена марка. Технически, всеки, който събере две животни заедно и се родят малки е производител. Но отговорният селекционер не би продавал малките си в магазин за домашни любимци, той би искал да се запознаете лично, да знае къде отиват неговите кученца, да може да следи тряхното развитие, да ви помага при отглеждането им .
Те казват: нашите кученца идват от инспектирани обекти.
Законовите зисквания към подобни обекти са толкова минимални, че не е трудно да се узакони подобен бизнес. Отделно има документирани фреми, които продължавт да работят, въпреки многото им нарушения.
Те ви уверяват, че работят само с развъдници, които проверяват.
Ако поискате да видите документите, които показват къде точно се намират тези развъдници. В повечето случаи ще разберете, че тов са „развъдници” в доста отдалечени държави. В повечето пъти „проверени” означава, че това е място, от което в магазина са доставяни животни нееднократно.В повечто случаи магазинерът никога не е посещавал това място и никога не е проверявал техните документи и разрешителни
Те ви уверяват, че животните имат здравен сертификат.
Здравен сертификат означава единствено, че животното е имало кратък преглед от ветеринарен лекар. Този преглед не включва изследванията на кучето/котето ил на неговите родители за генетично предавани болести или изследване за опасни болести като бруцелоза, дисплазия, котешки спин и други, от които животните във фабриките за домашни любимци често боледуват. Част от тези болести са заразни и за човека.
Прочетете внимателно този сертификат. Повечето пъти тези документи са насочени предимно да защитят интересите на магазина повече, отколкото вашите интереси. Те са пълни с „вратички”, една от които е вашето задължение да върнете болното животно, за да получие обратно парите си. Така вие ще се лишите от „доказателството” за техните нарушения. В подобни случаи магазина може да използва този сертификат като доказателство, че са ви продали здраво животно, оставяйки ви безпомощни ако то се разболее дни или часове след покупката.
Казват ви, че селекционера, от който доставят животни е добър и никога не са имали проблеми с него.
Припомнете си липсата на проверки във фермите за животни, вратичките в законите. Спомнете си, че тези кучета икотки живеят в клетки през целия си живот. Майките живеят зад решетките от раждането до смъртта си, без никога да усетят чуството от трева под краката си, без никга да бъдат лекувани или да усетят удоволствието от играта или ласката и допира на човешка ръка. Те раждат постоянно, докато вече не могат да се възпроизвеждат. След това се изхвърлят или убиват.
Истинската трагедия е, че повечето фабрики за домашни любимци са легални, отново поради липсата на строги закони и органи, които да лседят за спазването им.
Само обществото може да спре цикъла на фермите за животни и зоомагазините, като спре да купува от подобни места.

4. Не се поддавайте на страхотните снимки в уебсайтовете.
Само защото на сайта им пише, че животните са отгледани в дом, здрави и социализирани, не означава, че това е истина. Много от снимките са откраднати от сайтовете на истинските развъдчици. Други снимки са инсценирани, като кученцата са извадени от клетките и нагласени за снимка в домашни условия.
Видео.

5. Малко куче или коте не може да расте нормално здраво в клетка или аквариум.
На малките животни им е нужна свобода, за да могат да тичат, играят и растат. Нужен им е контакт с хора, за да порастнат нормални и социализирани. Нужни са им ваксини и изолация от външния свят, докато се изгради имунитет. Всичко това не могат да получат нито в ужасните условия на фермите, от които идват, нито в аквариумите на зоомагазините.
Резултата е големият риск да получите от там животно със съмнително здраве и сериозни поведенчески проблеми.

Още по темата "куче от зоомагазин".

6. Не се поддавайте на изкушението „ще спася кученцето от този ад, купувайки го”.
Макар че вашите намерения са добри, вашата „спасителна акция” отваря място за ново кученце във фермата, а вашите пари отиват в джоба на търгаша на животи. Зоомагазините няма да оставят витрините и аквариумите си празни. Парите, които ще дадете за вашето приятелче отиват във фабриката за животни и гарантира, че тя ще пшродължи да работи. Гарантира, че там ще продължат да се рамножават животни без лечение и в кошмарни условия.
Ако видите някой, който отглежда и продава животни по нехуманен начин – сигнализирайте на органите, а не купувайте.Източник: stoppuppymills.org

Няма коментари: